Afbeelding 5

Op aanraden van een enthousiaste neef besloot ik met mijn partner Ellen naar Dancevalley 2001 te gaan. Als laatste act stond de Engelse formatie Orbital geprogrammeerd. Alleen al de beroemde lasershow die bij invallende duisternis start, zou een bezoek aan het festival meer dan waard zijn. Bij volle maan was de sfeer inderdaad geweldig en de lasershow betoverend mooi. Maar rond half twaalf zou dat opeens veranderen.

Een jong stel, met flikkerende rode duivelshoorntjes op hun hoofd, ging voor ons staan. Zelf hadden wij ons al eerder knipperende rode hartjes op laten spelden – misschien had het ze aangetrokken.

Vrijwel direct daarna begon de band aan een nieuw nummer en voor het eerst zagen we projecties op de grote diaschermen – met razendsnel geprojecteerde teksten: LUCIFER, DEVIL, SATAN

We keken elkaar verbijsterd aan en besloten zoveel mogelijk details in ons op te slaan. Er volgden ritsen Engelse woorden die leken op een soort verlanglijstje uit de hel: destructie, moord, verkrachting, geweld, vernietiging, dood, chaos, oorlog.

Er werden gruwelijke beelden vertoond van bombardementen. En net zulke pictogrammen als in de Ketnet-trailer: Mannetje, vrouwtje. Mannetje, vrouwtje, kind. Mannetje, vrouwtje, kind (zie plaatje links hieronder). Rokend pistool (zie plaatje rechts hieronder). Mannetje doodgeschoten, vrouwtje, kind. Vrouwtje, kind gescheiden. LUCIFER, DEVIL, SATAN. Projectie van het duivelsgetal: 666 . CHAOS CHAOS CHAOS.

 

En zo ging het onafgebroken door, wel twintig minuten achtereen. Het leek alsof we ongevraagd opeens deel uitmaakten van een zwarte mis, waardoor zelfs de volle maan iets lugubers kreeg. Ruim 90.000 nietsvermoedende mensen, waarvan de meesten weerloos onder invloed van drank en partydrugs, werden zo blootgesteld aan een duivels visueel bombardement. Welke zieke geesten bedenken zoiets?

Om middernacht was het afgelopen en het publiek begaf zich naar de uitgangen van het uitgestrekte terrein. Als bij donderslag sloeg het weer volkomen om. Het begon te stortregenen en het zwoele zomeravondweer werd verdreven door ijzige kou. De mensenmassa vluchtte in paniek naar de bussen, die al gauw tjokvol zaten, maar niet konden vertrekken vanwege de complete CHAOS, CHAOS, CHAOS. Die nacht hebben we paniek en wanhoop gezien als nooit tevoren. Uiteindelijk drongen we een bus binnen die even de deuren had geopend om kotsende mensen eruit te zetten. Het verkeer zat muurvast. Eén bus brandde compleet uit, terwijl gealarmeerde hulpdiensten uitrukten om honderden zwaar onderkoelde festivalbezoekers te redden met thermische dekens. De terugrit naar Amsterdam – een afstand van nog geen tien kilometer- heeft zeven uur geduurd. Het nieuws haalde de voorpagina’s van alle kranten. Van het concert zijn live-opnamen gemaakt en uitgezonden door popzender TMF. Het is niet gelukt de banden te bemachtigen, ondanks een verzoek aan zowel Dancevalley als TMF. Van de aanwezigen die we later spraken kon niemand zich iets herinneren van de vertoonde beelden.

Albert Toby